Варене, парне, смажене: яке м’ясо корисніше

Зміст

Ми живемо в період, коли люди намагаються отримати максимум користі з кожного продукту. Це стосується і м’яса. Тому сьогодні ми розбираємося, який спосіб його приготування можна вважати більш корисним для організму. А купити м’ясо, яке проходить ретельний контроль і підходить для будь-якого способу приготування, ви можете у магазині ЇМО

Смаження і запікання

Смаження і запікання — це способи приготування з використанням сухого тепла. Температура при смаженні та запіканні зазвичай знаходиться в діапазоні 149-218 градусів, а тривалість процесу залежить від типу і розміру шматка і може становити від півгодини до декількох годин.

Такий спосіб приготування корисний і дозволяє зберегти вітамін С. Але якщо м’ясо довго смажити або запікати, воно втрачає до 40 відсотків вітамінів групи В. Вони виходять разом з вологою, тому пересушене м’ясо стає не тільки несмачним, але і менш поживним.

Смаження на грилі

Приготування на грилі схоже на звичайне смаження, але тут використовується більш висока температура, а їжа готується на відкритому повітрі. Зазвичай продукти обсмажують при 190-232 градусах, що дозволяє отримати рум’яну скоринку і характерний аромат.

Хоча багато хто любить шашлик, стейки або котлети для гамбургерів, приготовані на решітці, варто пам’ятати, що такий спосіб приготування не завжди безпечний. При контакті їжі з відкритим вогнем і високою температурою можуть виділятися шкідливі речовини, тому важливо дотримуватися запобіжних заходів і не зловживати цим методом.

Коли м’ясо смажиться на грилі при високій температурі, жир починає танути та стікає на решітку або поверхню. В результаті утворюється дим, що містить шкідливі сполуки. Ці речовини можуть підніматися і проникати назад в м’ясо під час приготування.

Тушкування

Це один зі способів приготування м’яса з використанням вологого тепла. Пряме додавання рідини при цьому не потрібне, оскільки вона виділяється природним чином у процесі приготування.

Зазвичай м’ясо тушкують при температурі від 60-82 до 100 градусів протягом тривалого часу. Така температура вважається безпечною і знижує утворення кінцевих продуктів глікування (КПГ), які негативно впливають на організм.

Варіння

Якщо при тушкуванні м’яса ви зберігаєте всі корисні речовини в рідині, то з варінням ситуація інша. Звичайно, коли м’ясо варять для бульйону або супу, втрачається менше поживних речовин. В інших випадках варіння сильно знижує поживну цінність, залишаючи лише білок без інших компонентів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *