Розбираємося у видах ігристих вин

Зміст

Ігристі вина об’єднують безліч стилів, регіонів і технологій виробництва. Те, що в побуті часто називають шампанським, насправді лише один із різновидів — і тільки той, що походить із французького регіону Шампань. Інші країни мають власні версії, як-от італійське просекко чи іспанська кава. Вони відрізняються способом вторинної ферментації, рівнем солодкості та характером бульбашок. Розібратися в цих нюансах варто хоча б для того, щоб обрати вино, яке найкраще відповідає нагоді й особистим уподобанням.

Метод виробництва ігристих вин

Традиційним у цій сфері є підхід, за якого вторинна ферментація тихого вина відбувається безпосередньо в пляшках, разом із дріжджовим осадом. Окрім вираженого перляжу, тобто бульбашок, такий метод додає напою аристократичного хлібного присмаку. Приклади класичних ігристих — шампанське, креман, кава.

Технологія Charmat передбачає, що вторинна ферментація відбувається у великих резервуарах-танках з нержавіючої сталі. В ідеально герметичних умовах процес відбувається швидше, що дозволяє зберегти свіжий смак та фруктовий аромат. Саме за таким методом виготовляють німецьке вино Латініум та італійські ігристі просекко і ламбруско.

За трансферним методом вино ферментують аналогічно традиційному способу, але після завершення процесу переливають з пляшок у великі ємності для фільтрації, додавання цукру, іноді — для додаткового насичення вуглекислим газом. Такий алгоритм використовують здебільшого для великих партій бюджетних ігристих напоїв.

Метод Анестраль полягає у тому, що вино розливають у пляшки ще до того, як завершиться первинна ферментація. Перляж у цьому випадку утворюється природним шляхом на залишках цукру. Так створюють петнати.

Класифікація за солодкістю (дозажем)

Вміст цукру в готовому напої визначає його приналежність до певної групи ігристих вин:

  • ультрабрют, екстрабрют або брют — дуже сухі різновиди, кількість цукру в яких коливається в межах 0–12 г/л;
  • екстрасухі — від 12 до 17 г/л;
  • сухі — від 17 до 32 г/л;
  • напівсухі та напівсолодкі — від 32 до 50 г/л;
  • солодкі — більше ніж 50 грамів цукру на літр рідини.

Кожен різновид ігристого може бути представлений у різному дозажі. Так асортимент шампанського охоплює всю гаму солодкості — від нульової до 50+. Як і його родич — кава. Просеко та ламбруско можуть бути сухими, напівсолодкими або солодкими. Креман зазвичай сухе, а асті — солодке. Німецький Латініум буває напівсухим і напівсолодким, а Сект — або дуже сухим, або насичено-солодким. Ближче познайомитися зі світом ігристих вин із різними смаками, кількістю цукру, міцністю та іншими характеристиками запрошує онлайн-маркет алкогольних штук МАУДАУ. Користуйтеся фільтрами, читайте описи, характеристики й відгуки — це допоможе зробити вибір.

Міцність може коливатися від 5 до 13,5  % об. Традиційно слабоалкогольними вважаються перляжні вина з вмістом спирту від 5 до 7 % об., стандартними — від 7 до 12 % об. А ігристі, в яких вміст алкоголю складає 12–13,5 % об., відносять до категорії «повна міцність».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *